Mobiliteit

Kaart: tijdsafstand trein binnen Europa

Op deze kaart zie je Europese steden die met de trein op 6u of minder bereikbaar zijn vanuit Brussel. De ingeschatte reistijd is gebaseerd op de databank van bahn.de.

Download de volledige kaart hier.

Tips voor het plannen van je internationale treinreis

- Op de website van The Man in Seat 61 vind je een schat aan informatie om zelf je treinreis te plannen.
- Op facebook is er een forum waar je vragen kan stellen en dingen aftoetsen bij het plannen van je 'slow travel': Conscious Travel - Community voor duurzame verplaatsingen in en uit Europa.
- De Treinreiswinkel in Nederland plant en boekt jouw treinreis voor een haalbare vergoeding.
- Sneltreinen als Eurostar en Thalys kan je pas boeken vanaf een aantal maanden op voorhand (6-tal maanden Eurostar, 4-tal maanden Thalys). Als je boekt van zodra de rit vrijkomt, hoe goedkoper.
- Met Ouigo kan je goedkopere sneltreinen boeken in Frankrijk. Online te boeken, vertrek is net over de grens.
- Izy is ook een goedkope sneltrein tussen Brussel en Parijs
- Bahn.de is een redelijk goeie site om je treinreis in Europa te plannen. Niet alle tickets kan je via die site kopen. Voor sommige stukken van het traject moet je of zal je beter via de nationale treinsite gaan van het land waar je door of naartoe wil.
Gaat je traject voor een lang stuk door Duitsland, dan kan je kans maken op een 'Sparpreis' of 'Supersparpreis'. Wacht tot de hele rit beschikbaar is om te boeken, pas dan zie je de optie voor deze reductietarieven.
- Ook de site van de Oostenrijkse spoorwegen is een goeie site om je treinreis te plannen.
- Check ook de tips op de site van Zomer Zonder Vliegen.

Cultuurpoolen: carpoolen van en naar voorstellingen & concerten

In deze facebookgroep kan je ofwel zelf één of meerdere plaatsen in je auto aanbieden als je naar een voorstelling of concert gaat, ofwel vragen of je met iemand kan meerijden. Lid worden kan door even toegang te vragen.

Treecological: CO2-compensatie

De CO2-uitstoot van je vliegtuigreizen kan je compenseren via tal van websites die het geld investeren in duurzame projecten. Helaas is de doeltreffendheid van die projecten of de validiteit van de organisaties niet altijd traceerbaar.

Treecological is echter een CO2-compensatietool die transparant is. Het is een initiatief van de Vlaamse ngo Bos+, dat zich inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Door via Treecological te compenseren investeer je lokaal bos en in Ecuador.